Atzo amaitu zen Josu Portal-en (Salamanca) eta Marcela Pava-ren (Maruri) egonaldia Larizgoitia ustiategian Kultura Programarekin. Larizgoitia Zeberion (Bizkaia) dagoen ustiategi bat da, eta 5.000 m2-ko multi motako berotegia, 2.000 m2-ko aire zabaleko baratzea eta 2.000 m2-ko fruitu txikiak ditu. Laboreak txandakatzea, asoziazioak eta borroka biologikoa bezalako teknika agroekologikoak erabiltzen dituzte izurriteei eta gaixotasunei aurre egiteko.

Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak ezarritako Cultiva Programa nekazari eta abeltzain gazteei zuzenduta dago, eta Espainiako Estatuko lurralde osoan banatutako eredu-ustiategietan doako prestakuntza-egonaldi laburrak egitean datza.
Egonaldia COAGek (Nekazari eta Abeltzainen Elkarteen Koordinakundea) kudeatzen du eta EHNE Bizkaiak antolatzen du.
Larizgoitia
Ustiategiak biltegi txiki bat du, hozkailuarekin biltegiratzeko, eta transformazio-zentro txiki bat, non tomatea, barazkiak, marmeladak eta bestelako kontserbak egiten dituzten. Ustiategiaren jarduera nagusia barazkiak ekoiztea da.
Ekoizpena autonomian oinarritzen da; izan ere, beren hazitik abiatuta, landarea sortzen dute, zizare-konposta egiten dute erretilu edo hazitegien substratua osatzeko, eta konposta inguruko animalia-simaurretik egiten eta heltzen dute.
Laboreen dibertsifikazioa aplikatzen dute. Hasiera batean, ekoizpena Mercabilbaorako letxugaren ekoizpenean soilik oinarritzen bazen ere, orain 40 barazki mota baino gehiago ekoizten ditu. Laboreak txandakatzea, asoziazioak eta borroka biologikoa bezalako teknika agroekologikoak erabiltzen ditu izurriteei eta gaixotasunei aurre egiteko.
Salmenta merkaturatze-zirkuitu laburren bidez egiten da. Barazkiak zuzenean saltzen dituzte, batez ere kooperatiba edo kontsumo-taldeetan, partikularretan eta abarretan. 25 urtetik gorako esperientzia dute barazkien ekoizpenean, eta esperientzia handia dute prestakuntza- eta pedagogia-prozesuetan; izan ere, Derioko nekazaritza-eskolako bisita eta praktiketako ikasle asko izaten dira ustiategi horretan.
Ustiategia maneiatzen duten pertsonek goi-mailako ikasketak egin dituzte nekazaritzan, eta sareko lana egiten dute eskualdeko beste nekazari batzuekin, batez ere ekoizpen-prozesuetan eta merkaturatze-zirkuitu laburren eraikuntzan.