Amaitu da Larizgoitia (Zeberio) ustiategian Cultiva Programaren azken egonaldia

Atzo amaitu zen Josu Portal-en (Salamanca) eta Marcela Pava-ren (Maruri) egonaldia Larizgoitia ustiategian Kultura Programarekin. Larizgoitia Zeberion (Bizkaia) dagoen ustiategi bat da, eta 5.000 m2-ko multi motako berotegia, 2.000 m2-ko aire zabaleko baratzea eta 2.000 m2-ko fruitu txikiak ditu. Laboreak txandakatzea, asoziazioak eta borroka biologikoa bezalako teknika agroekologikoak erabiltzen dituzte izurriteei eta gaixotasunei aurre egiteko.

Cultiva Programa 210.2 egonaldia

 

Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak ezarritako Cultiva Programa nekazari eta abeltzain gazteei zuzenduta dago, eta Espainiako Estatuko lurralde osoan banatutako eredu-ustiategietan doako prestakuntza-egonaldi laburrak egitean datza.

Egonaldia COAGek (Nekazari eta Abeltzainen Elkarteen Koordinakundea) kudeatzen du eta EHNE Bizkaiak antolatzen du.

Larizgoitia

Ustiategiak biltegi txiki bat du, hozkailuarekin biltegiratzeko, eta transformazio-zentro txiki bat, non tomatea, barazkiak, marmeladak eta bestelako kontserbak egiten dituzten. Ustiategiaren jarduera nagusia barazkiak ekoiztea da.

Ekoizpena autonomian oinarritzen da; izan ere, beren hazitik abiatuta, landarea sortzen dute, zizare-konposta egiten dute erretilu edo hazitegien substratua osatzeko, eta konposta inguruko animalia-simaurretik egiten eta heltzen dute.

Laboreen dibertsifikazioa aplikatzen dute. Hasiera batean, ekoizpena Mercabilbaorako letxugaren ekoizpenean soilik oinarritzen bazen ere, orain 40 barazki mota baino gehiago ekoizten ditu. Laboreak txandakatzea, asoziazioak eta borroka biologikoa bezalako teknika agroekologikoak erabiltzen ditu izurriteei eta gaixotasunei aurre egiteko.

Salmenta merkaturatze-zirkuitu laburren bidez egiten da. Barazkiak zuzenean saltzen dituzte, batez ere kooperatiba edo kontsumo-taldeetan, partikularretan eta abarretan. 25 urtetik gorako esperientzia dute barazkien ekoizpenean, eta esperientzia handia dute prestakuntza- eta pedagogia-prozesuetan; izan ere, Derioko nekazaritza-eskolako bisita eta praktiketako ikasle asko izaten dira ustiategi horretan.

Ustiategia maneiatzen duten pertsonek goi-mailako ikasketak egin dituzte nekazaritzan, eta sareko lana egiten dute eskualdeko beste nekazari batzuekin, batez ere ekoizpen-prozesuetan eta merkaturatze-zirkuitu laburren eraikuntzan.

Protagonistak

Josu Portal

Marcela Pava

Los anfitriones

Imanol Larizgoitia

ZER DA ʻPROGRAMA CULTIVAʼ
Logo Programa Cultiva 2023
Logo Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak (MAPA) garatu eta finantzatutako ekimena da CULTIVA programa edo Nekazari Gazteek Ereduzko Ustiategietan Prestakuntza Egonaldiak egiteko Programa, Espainiako Estatuko nekazaritza- eta abeltzaintza-sektoreetako erakunde adierazgarriekin eta horiei lotutako ereduzko ustiategiekin lankidetzan. Ekimen horren helburua da nekazaritza-gazteen prestakuntza eta ezagutza praktikoa lortzea, haien prestakuntza-beharrei erantzunez.

Programaren helburua da emakume eta gizon nekazariei eta abeltzainei harrera-ereduko prestakuntza praktikoa eskaintzea ustiategietan, prestakuntza-egonaldien bidez. Egonaldi horietan, aukera izango dute alderdi teknikoei eta kudeaketa-alderdiei buruzko ezagutzak in situ eskuratzeko eta finkatzeko, ondoren, beren nekazaritza-jardueraren garapenean aplikatu ahal izateko.

5 eta 14 egun bitarteko iraupena duten prestakuntza-egonaldiek 7 orduko prestakuntza eskaintzen diete gazteei, doan, egunero, hainbat gairi buruz. Harrera-ereduko ustiategietako prestakuntzaz gain, egonaldietan bisita tekniko osagarriak ere egin daitezke beste erakunde, entitate, elkarte, kooperatiba eta/edo hurbileko ustiategi batzuetara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.