Amaitu da Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren Cultiva Programaren hirugarren egonaldia Larizgoitia anaien (Zeberio) ustiategian, Amets Ladislao bertan zela.
Protagonistarekin hitz egin dugu (beheko bideoa).
Programa Cultiva nekazari eta abeltzain gazteei zuzenduta dago, eta Espainiako Estatu osoan banatutako ereduzko ustiategietan prestakuntza-egonaldi laburrak egitean datza, erabat doan.
Egonaldia COAGek (Nekazarien eta Abeltzainen Erakundeen Koordinakundea) kudeatzen du eta Bizkaiko EHNEk antolatzen du.
Amets Ladislao
Imanol Iñigo Larizgoitia Garcia
5.000 m2-ko multi motako berotegi-instalazioa da, 2.000 m2-ko aire zabaleko baratzea eta 2.000 m2-ko fruitu txikiak. Biltegi txiki bat dute, hozkailuarekin, biltegiratzeko, eta transformazio-zentro txiki bat, non tomatea, barazkiak, marmeladak eta bestelako kontserbak egiten dituzten. Ustiategiaren jarduera nagusia barazkiak ekoiztea da.
Ekoizpena autonomian oinarritzen da; izan ere, beren hazitik abiatuta, landarea sortzen dute, zizare-konposta egiten dute erretilu edo hazitegien substratua osatzeko, eta konposta inguruko animalia-simaurretik egiten eta heltzen dute. Gaur egun 40 barazki mota baino gehiago ekoizten dituzte, laboreen txandakatzea, asoziazioak eta borroka biologikoa bezalako teknika agroekologikoak erabiliz izurriteei eta gaixotasunei aurre egiteko. Salmenta merkaturatze-zirkuitu laburren bidez egiten da, batez ere kooperatiba edo kontsumo-taldeetan, partikularretan, etab.
Iñigo Larizgoitia
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación-ek (MAPA) garatu eta finantzatutako ekimena da Programa CULTIVA edo Nekazari Gazteek Ereduzko Ustiategietan Prestakuntza Egonaldiak egiteko Programa, Espainiako Estatuko nekazaritza eta abeltzaintza sektoreetako erakunde adierazgarriekin eta horiei lotutako ereduzko ustiategiekin lankidetzan. Ekimen horren helburua da nekazaritza-gazteen prestakuntza eta ezagutza praktikoa lortzea, haien prestakuntza-beharrei erantzunez.
Programaren helburua da emakume eta gizon nekazariei eta abeltzainei harrera-ereduko prestakuntza praktikoa eskaintzea ustiategietan, prestakuntza-egonaldien bidez. Egonaldi horietan, aukera izango dute alderdi teknikoei eta kudeaketa-alderdiei buruzko ezagutzak in situ eskuratzeko eta finkatzeko, ondoren, beren nekazaritza-jardueraren garapenean aplikatu ahal izateko.
5 eta 14 egun bitarteko iraupena duten prestakuntza-egonaldiek 7 orduko prestakuntza eskaintzen diete gazteei, egunero, hainbat gairi buruz. Harrera-ereduko ustiategietako prestakuntzaz gain, egonaldietan bisita tekniko osagarriak ere egin daitezke beste erakunde, entitate, elkarte, kooperatiba eta/edo hurbileko ustiategi batzuetara.