Autobusetara itzultzean, hurrengo helmuga Tologorri zen, frutak ekoizten dituen baserri bat, marmeladak eta zuku ekologikoak artisau moduan egiten dituena, eta merkatu eta azoketan zein elkarlanean aritzen diren denda txikietan merkaturatzen dituena.
Mikel Cormenzanak bere familiak 2009. urtera arte esnetarako behiak zituela azaldu du. Hala ere, 2009-2010 aldian esne-ekoizpena eten egin zen eta esne- eta haragi-arraza mistoetara eta bazkarako idietara malgutu ziren. 2 edo 3 urteko animaliak hiltzen dituzte, eta haragia zuzenean saltzen dute bazka besterik jan ez duten 5 kg-ko animalia-sortetan.
Edonola ere, baserriaren jarduera nagusia baratzezaintza da. Fruta-arbolen barietate asko dituzte, eta horietatik lehengaiak ateratzen dituzte marmeladak eta zukuak egiteko. Urduñako eredua beste leku batzuetakoa baino kontzentratuagoa da, bertan baserriak bananduago baitaude. Tologorrin fruta-arbolak berreskuratu eta kontserbatu dituzte, baita fruitu gorriak, mahatsondoak, sagarrak, pikuak...
2014. urtean, beste bizilagun batzuk ekologikoan ere ekoizten hasi ziren. Beraz, beste ekoizle batzuen fruta eta barazkien kontserbak egiteko elkarte bihurtu ziren. Gainera, Mikelek azaldu duenez, 2013an zitrikoen landaketa bat gehitu zen Ean, non limoi ekologikoak – oso beharrezkoak kontserbagarri gisa marmeladak egiteko – eta beste zitriko subtropikal batzuk landatzen diren.
Gaur egun, 60 motatako marmeladak, konpotak, pureak eta beste kontserba batzuk egiten dituzte. Produktu guztiak naturalak dira, gehigarririk gabeak, fruten pektina naturala aprobetxatuz eta kanabera-azukre erdi-integralaren proportzioa zainduz, edo azukrerik gabeko produktuak eginez, frutarekin bakarrik.
![Visita baserris Zaballa y Orduña 13-02](https://www.ehnebizkaia.eus/wp-content/uploads/2024/03/Visita-baserris-Zaballa-y-Orduna-13-02.jpg)
Bazkaria
Ondoren, berrogei bat emakume baserritar Delikako Infernu jatetxera joan ziren. Bertan, mahaia, elkarrizketak, esperientziak eta bizipenak, pasadizoak eta barreak partekatu zituzten. Lagun zituzten emakume nekazari kolonbiarren ahotsa eta borroka ere entzun zituzten. Parte-hartzaile guztiek adierazi zuten EHNE Bizkaiak urtero antolatzen dituen emakume baserritarren topaketa hauek lurra, zuhaitzak, jakintzak eta zaporeak zaintzeaz gertu eta harro sentitzen laguntzen dietela.