Frida Ramos: “Nekazaritza iraunkorraren garrantzia munduan”

Nekazaritza jasangarriak elikagai osasungarriak bermatzen ditu, ingurumena babesten du eta landa-komunitateak indartzen ditu etorkizun oparorako.

Elikagaiak Barazkiak kutxa

[Foodandwine]

Nekazaritza iraunkorra gai erabakigarria bihurtu da elikagaien ekoizpenaren etorkizunari buruzko eztabaidan. Biztanleriak hazten jarraitzen duen eta klima-aldaketak gero eta erronka handiagoak dituen mundu honetan, nekazaritzako praktika jasangarriek bide bat eskaintzen dute elikagaien segurtasuna bermatzeko, ingurumena babesteko eta landa-komunitateen bizi-kalitatea hobetzeko.

Nekazaritza-praktika jasangarrien artean, laboreen txandakatzea, ongarri organikoen erabilera, nekazaritza eta basogintza eta izurriteen erabilera integratua nabarmentzen dira. Laboreak txandakatzeak, adibidez, lurzoruaren emankortasuna mantentzen eta higadura prebenitzen laguntzen du. Eremu jakin batean landatutako labore motak aldatzean, ongarri kimikoen beharra murrizten da eta gaixotasun eta izurri espezifikoen arriskua minimizatzen da.

Ongarri organikoak, hala nola konposta eta simaurra, ongarri kimikoen ordez erabiltzea ere funtsezko praktika da. Ongarri natural horiek lurzoruaren egitura eta biodibertsitatea hobetzeaz gain, uraren kutsadura eta berotegi-efektuko gasen emisioa murrizten dute. Nekazaritza eta basogintzak, zuhaitzak eta zuhaixkak labore eta abereekin konbinatzen dituenak, onura ugari eskaintzen ditu, biodibertsitatea hobetzea, lurzoruaren higadura murriztea eta nekazaritzako produktibitatea handitzea barne.

Produktibitatea

Nekazaritza-praktika jasangarriak hartzeak eragin nabarmena du elikagaien ekoizpenean. Metodo jasangarriak ohiko nekazaritza baino produktiboagoak izan daitezkeela uste den arren, azterlanek frogatu dute epe luzera ere produktiboak izan daitezkeela, gehiago ez bada. Horren arrazoia da lurzoruaren osasuna hobetu egin dela, laboreen galerak murriztu egin direla izurriteen eta gaixotasunen ondorioz, eta kanpoko insumo garestiekiko mendekotasun txikiagoa dagoela.

Gainera, nekazaritza jasangarriak klima-aldaketarekiko erresilientzia sustatzen du. Nekazaritza-sistema dibertsifikatuek muturreko gertaera klimatikoei aurre egiteko gaitasun handiagoa dute, hala nola lehorteei eta uholdeei, eta horrek elikagaien ekoizpen egonkorragoa eta aurreikusgarriagoa ziurtatzen laguntzen du.

Nekazaritza jasangarriaren ingurumen-onurak ugariak dira. Garrantzitsuenetako bat karbono-aztarna murriztea da. Produktu kimikoen erabilera minimizatzean eta lurzoruan eta landaredian karbono-harrapaketa areagotzen duten praktikak hartzean, murriztu egiten da atmosferara askatzen diren berotegi-efektuko gasen kopurua. Hori funtsezkoa da klima-aldaketaren aurkako borrokan.

Uraren kontserbazioa

Uraren kontserbazioa funtsezko beste onura bat da. Kontserbazio-nekazaritza bezalako jardunbideek, zuzeneko ereintza eta lurzoruaren estaldura barne, lurzoruaren hezetasuna mantentzen eta ureztatzeko beharra murrizten laguntzen dute. Hori bereziki garrantzitsua da ura baliabide urria den eskualdeetan.

Nekazaritza jasangarriak, ingurumenari eta elikagaien ekoizpenari ez ezik, landa-komunitateei ere egiten die mesede. Praktika horiek tokiko nekazarien parte-hartzea eta ahalduntzea sustatzen dute, kanpoko inputekiko mendekotasuna murriztuz eta tokiko ezagutzen eta baliabideen erabilera sustatuz. Horrek autonomia ekonomiko handiagoa eta bizi-kalitate hobea ekar ditzake.

Gainera, nekazaritza jasangarriak genero-berdintasuna sustatzen du. Munduko leku askotan, emakumeek berebiziko garrantzia dute nekazaritzan. Praktika jasangarriak, askotan intsumo gutxiago eskatzen dutenak eta kapitalean hain intentsiboak ez direnak, eskuragarriagoak izan daitezke emakumeentzat, nekazaritza-sektorean duten partaidetza eta lidergoa handituz.

Onura ugari dituen arren, nekazaritza jasangarria onartzeak hainbat erronka ditu aurrez aurre. Horien artean sartzen dira prestakuntzara eta beharrezko baliabideetara ez iristea, oztopo ekonomikoak eta aldaketarekiko erresistentzia. Hala ere, erronka horiek berrikuntzarako eta lankidetzarako aukerak ere badituzte.

Politika publikoen laguntza

Politika publikoen laguntza funtsezkoa da praktika jasangarriak sustatzeko. Horrek barne hartzen ditu pizgarri ekonomikoak, prestakuntza-programak eta nekazaritza jasangarriaren epe luzerako onurak frogatzen dituzten ikerketen sustapena. Gobernuen, gobernuz kanpoko erakundeen eta sektore pribatuaren arteko lankidetzak oztopo horiek gainditzen eta aldaketa zabalagoa sustatzen lagun dezake.

Nekazaritza jasangarria funtsezkoa da elikagaien segurtasunarekin, klima-aldaketarekin eta ongizate komunitarioarekin lotutako erronka globalei aurre egiteko. Laboreen txandaketa, ongarri organikoen erabilera eta nekazaritza eta basogintza bezalako praktiken bidez, posible da elikagaiak eraginkortasunez eta ingurumena errespetatuz ekoiztea. Gainera, praktika horiek nekazaritza-sistemen erresilientzia hobetu dezakete, baliabide naturalak babestu eta landa-komunitateak ahaldundu.

Azken batean, nekazaritza iraunkorrago baterako trantsizioak nekazarien, gobernuen eta kontsumitzaileen konpromiso bateratua eskatzen du. Denok dugu zeregin bat elikadura-sistema iraunkorrago bat sortzeko, dela nekazaritza-praktika jasangarrien bidez, dela aldeko politikak babestuz edo nekazaritza-produktu jasangarriak aukeratuz. Ahalegin kolektibo horien bidez bakarrik ziurta dezakegu hurrengo belaunaldientzako elikadura-etorkizun segurua eta osasungarria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.